Spectacolul naturii, toamna in Delta - Complexul Razim Sinoe

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Spectacolul naturii, toamna in Delta - Complexul Razim Sinoe


Spectacolul naturii, toamna in Delta - Complexul Razim Sinoe

 

 

Pentru cei care si-au luat concediu cu intarziere si au pierdut zilele toride de vara la malul marii, o alternativa de toamna care sa le aduca liniste, relexare si peisaje de vis este Complexul lagunar Razim - Sinoe, o componenta importanta a rezervatiei Deltei Dunarii.

Situat in sudul Deltei Dunarii, complexul ocupa o suprafata totala de aproximativ 1145 km2, doar suprafata lacurilor fiind de 863 km2. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionara, ocupata initial de apele maritime, care a fost segmentata ulterior prin formare de cordoane si grinduri.

Geneza Complexului lagunar Razim - Sinoe, de peste 1.000 de ani a avut la baza influenta Deltei Dunarii, care a transportat aici o serie de depuneri sub forma de aluviuni, pe de o parte, iar pe de alta parte migrarea curentilor litorali spre est. Acest proces derulat in timp, a avut drept rezultat formarea tarmului vechiului Golf Halmyris si au creat conditii favorabile formarii unor alte tarmuri, care au inchis Complexul lagunar Razim - Sinoe.

 

 

Zona este declarata Arie de Protectie Speciala Avifaunistica si are in     componenta Lacul Razim, amplasat intre Peninsula Dunavat, Lacul Sinoe, Marea Neagra, Depresiunea Dranov si Podisul Dobrogei, avand o   suprafata de aproximativ 70.500 ha, Lacul Sinoe, amplasat intre Grindul Lupilor,Marea Neagra si Podisul Dobrogei, cu o suprafata de aproximativ 15.500 ha si lacurile Golovita, Zmeica, Babadag, Nuntasi si Tuzla. Pe raza complexului se mai gasesc si insulele Popina si Bisericuta. Daca vreti sa ajungeti aici, puteti alege DN22 pe ruta Constanta - Mihai Viteazul.

Pe acest traseu mai puteti vizita si vestigiile arheologice Argamum, Histria si Enisala. Clima regiunii este temperat-continentala, cu influente climatice pontice.

 

 

Temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 11 grade Celsius, iar precipitatiile sunt scazute in raport cu alte zone din tara.

Desi este cu adevarat unica prin complexitatea geografica, biologica, istorica si etnografica, zona este putin cunoscuta, majoritatea admiratorilor sai fiind dintre cei care se intorc an de an.Tot ei sunt cei care stiu sa respecte salbaticia neatinsa a locului.

Acea salbaticie care te anunta ca, intr-un fel, ai ajuns la un capat de lume. Cea in care se impletesc armonios natura, linistea si infinitul.

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 11/09/2013

Etichete: litoralul romanesc  Delta Dunarii  turism  extrasezon  obiective turistice  vacanta 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777