Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

135 de ani de la unirea Dobrogei cu Romania


135 de ani de la unirea Dobrogei cu Romania

 

Constantenii serbeaza astazi Ziua Dobrogei

 

 

Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este prilej de sarbatoare: in 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, in componenta statului roman modern. In urma cu peste un secol, o divizie romana a trecut Dunarea in Dobrogea, iar insusi domnitorul Carol I a adresat ostasilor o memorabila Proclamatie.

Participarea Romaniei la razboiul din 1877-1878 si cucerirea independentei de stat a insemnat egalitate juridica cu toate statele suverane, avand o adanca semnificatie morala pentru ca a ridicat constiinta natiunii romane libere si a permis realizarea in perspectiva, atunci cand istoria a permis-o, a Marii Uniri de la 1918. Nu mai putin important, a insemnat eliberarea altor populatii balcanice de sub dominatia otomana, contribuind decisiv la evolutia acestora ca state moderne intr-o epoca de afirmare a spiritului national.

Pentru a marca cum se cuvine aceasta zi, la Constanta au loc manifestari culturale care celebreaza evenimentul ce a consfintit apartenenta tinutului la Patria-mama.

Actiunile culturale, organizate de Consiliul Judetean Constanta au loc la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (MINAC), Biblioteca Judeteana „Ioan N. Roman”, Muzeul de Arta, Teatrul de Stat, dar si la Pavilionul Expozitional Mamaia si Biblioteca Oraseneasca din Techirghiol.

Tot astazi, Directia Judeteana a Distributiei si Exploatarii Filmelor Constanta va proiecta pentru constanteni primul film istoric romanesc de lungmetraj, „Razboiul de independenta”, in care a fost recunoscuta independenta Romaniei si unirea Dobrogei cu Romania. Actiunea se va desfasura in sala „Vasile Canarache” a MINAC.

La parterul Bibliotecii Judetene I.N.Roman, iubitorii istoriei vor putea admira expozitia de documente „Dobrogea - 135 ani”, iar de la ora 12.00, in aula bibliotecii se va organiza o masa rotunda cu tema „Ziua Dobrogei, ziua tuturor dobrogenilor”.

La evenimentele prilejuite de Ziua Dobrogei, participa si Centrul Cultural Judetean Constanta „Teodor T. Burada”, care organizeaza in colaborare cu Teatrul de Stat, o expozitie de fotografie documentara, in holul institutiei teatrale.

De la ora 18.00, pe scena Teatrului de Stat constantenii vor putea viziona un spectacol dedicat implinirii a 135 de ani de la Unirea Dobrogei cu Romania, sustinut de reprezentantii Centrului Cultural Judetean „Teodor T. Burada.”

 

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun 

 

 

 

 

Publicat la data de: 14/11/2013

Etichete: litoralul romanesc  evenimente  Constanta  Ziua Dobrogei  14 noiembrie  unire  Teatrul de Stat  Consiliul Judetean  Muzeul de Istorie Nationala  Pavilionul Expozitional 

Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777