ECOTURISMUL – alternativa turismului de recesiune

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

ECOTURISMUL – alternativa turismului de recesiune


ECOTURISMUL – alternativa turismului de recesiune

 

 

Concept aparut pe piata agentiilor de turism o data cu aparitia crizei globale, turismul de recesiune este o tendinta care a evoluat in ultima perioada.

Identificat de antrepenorul american Matt Landau (2007), turismul de recesiune se defineste prin low-cost, experiente de o valoare deosebita, ce iau locul vacantelor populare de alta data.

Astfel, locuri de interes deosebit au cunoscut un boom in timpul recesiunii datorita nivelului de trai relativ scazut si pietei mondiale a muncii, aflata in continuu declin.

Evolutia ascendenta a formelor de turism alternative turismului de litoral este influentata si de dorinta tot mai mare a societatii urbane, "dependenta de birouri", de a fi mai activa.

Potrivit Horwath International, turistii vor avea mai putin timp disponibil si mai multi bani, dar vor cauta in acelasi timp experiente de calatorie intense si stimulatoare, pentru perioade mai scurte de timp.

Totodata, ingredientele unui program turistic de succes s-au schimbat - turistii cauta autenticitate (locuri si oameni unici), diversitate (un amestec de patrimoniu natural si cultural,stimulare si relaxare, profesionalism si atitudine prietenoasa), dar si flexibilitate (rezervari rapide, posibilitatea oferita clientilor de a-si combina experientele turistice pentru a le raspunde nevoilor specifice).

Intr-o piata competitiva, putem lua in considerare avantajele unei zonei, principalele forme de turism care pot fi practicate in contextul tendintelor actuale, cu rol semnificativ in atragerea circulatiei turistice.

Ma voi opri la ecoturism sau turism in natura, care este o nisa de piata in crestere. Ecoturismul este specific comunitatilor cu venituri reduse, astfel incat impactul asupra oamenilor din respectivele comunitati este relativ mare.

Potrivit exploratorii.ro, Societatea Internationala de Ecoturism defineste ecoturismul drept "calatoria responsabila in ariile naturale care contribuie la conservarea mediului natural si la imbunatatirea bunastarii populatiei locale."

Ecoturismul se bazeaza pe mai multe principii: minimizarea impactului asupra mediului inconjurator si populatiei locale, educarea turistilor in spiritul conservarii, cresterea constientizarii si respectului pentru mediu si cultura, oferirea de experiente pozitive atat pentru vizitatori, cat si pentru regiunea gazda, oferirea de beneficii financiare directe pentru populatia locala si participarea reala a acesteia, dar si cresterea sensibilitatii turistilor fata de climatul politic, ambiental, social din tara gazda.

In Romania, primele programe de ecoturism au inceput sa apara in 2000. Programele de ecoturism din Romania se concentreaza pe mai multe zone, intre care si Delta Dunarii, respectiv Dobrogea (observarea pasarilor, plimbari cu barca).

Cu toate ca tour-europenii considera ca Romania are un potential remarcabil, ecoturismul romanesc nu inspira destula incredere turistilor din vestul Europei. Operatorii din ecoturism si administratorii rezervatiilor naturale se plang ca autoritatile romane nu se implica deloc in promovarea acestuia in lume.

Potrivit unui studiu al AER (The Assembly of European Regions), turistii vin in Romania pentru natura neatinsa de om si pentru obiceiurile traditionale romanesti.

In topul destinatiilor turistice se afla Delta Dunarii si locurile unde traiesc carnivorele mari ale Romaniei. Un alt element indragit de turistii straini este ospitalitatea romaneasca, insa putini sunt cei care cauta ecoturismul romanesc in mod frecvent.

Acest fapt se datoreaza pe de o parte lipsei promovarii, dar si turismului de recesiune care a impins pe de o parte turistii sa caute mai mult destinatii de lux, decat destinatii rustice sau ecoturism. Si asta pentru ca, desi se vorbeste despre criza globala care a afectat si operatorii din turism, unde e criza? Oamenii cauta destinatii unice, interesante, stimulatoare, pentru care platesc de multe ori si mii de euro!

Ecoturismul ramane o alternativa a turismului de recesiune, daca stam sa ne gandim ca putem beneficia de o vacanta unica in natura, la preturi cu mult sub media nationala, de o calitate excelenta, in care nu gasim doar relaxare, ci si experiente care ne raspund propriilor nevoi de vacanta, fara a investi sume colosale in petrecerea timpului liber.

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

Publicat la data de: 25/09/2013

Etichete: litoralul romanesc  ecoturism  turism de recesiune  locuri  Dobrogea  turism litoral  Delta Dunarii 

Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777