Constanta, destinatia de weekend a iubitorilor de benzi desenate

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Constanta, destinatia de weekend a iubitorilor de benzi desenate


Constanta, destinatia de weekend a iubitorilor de benzi desenate

 

 

 

Arta cartilor cu  benzi desenate (comic book-uri) atrage turistii in colturi diferite ale lumii, din Statele Unite pana in Europa. Exista atat de multi iubitori ai acestor carti, incat operatorii de turism au infiintat chiar si circuite de oras cu vizite in librariile specializate pe aceste publicatii.

In functie de limba, cartile de benzi desenate sunt denumite “comics”, “bandes desinees”, “BD” sau “bede”.  In lume exista cateva destinatii unde veti gasi magazine, muzee si targuri specifice.

Bruxelles-ul, metropola belgiana este considerata capitala benzilor desenate. Unele dintre cele mai cunoscute carti de bezi desenate din lume vin din Belgia: Asterix si Obelix (de Goscinny si Uderzo), Tintin (de Herge), Strumfii (de Peyo), etc.

In 2009 orasul Bruxelles a fost ales pentru a gazdui evenimentul the Year of Comic. In metropola exista si circuite turistice dedicate tematicii Comic Books, axate pe cele mai cunoscute personaje si carti.

Va intrebati oare de ce va spun toate astea? Pentru ca la noi sunt putini colectionari de banda desenata si tot mai putini autori de banda desenata care traiesc din acest tip de arta.

Banda Desenata a reprezentat insa, un aspect important in istoria culturala a romanilor, lucru remarcat si de Adrian Cioroianu in deschiderea volumului “Istoria Benzii Desenate Romanesti”.  Aparitia primei benzi desenate din tara noastra, Amicul Copiilor, avea loc la 1891 sub influenta modelului german. Primele benzi desenate originale romanesti au aparut insa, in 1896 in Revista Copiilor pentru ca apoi sa se publice aproape exclusiv reproduceri ale benzii desenate din alte state europene. Abia dupa primul razboi mondial si pina la al doilea, are loc o asezare a benzii desenate romanesti.

Daca perioada de 20 ani intre 1990-2010, banda desenata romaneasca s-a luptat sa razbata din conul de umbra in care a intrat, din 2012, putem vorbi despre o revigorare a sa. Apar targuri si expozitii anuale de benzi desenate romanesti, apare revista Harap Alb ajunsa la al 4-lea numar.

Si iata ca, in octombrie anul acesta, orasul nostru se poate mandri!  Intre 25 si 27 octombrie 2013 se va desfasura la Muzeul de Arta din Constanta, cea  de-a 23-a editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania, care va avea ca tema  «Istoria în imagini» . In cadrul evenimentului, vor fi prezentate expozitii personale si colective pe acest subiect.

Anul acesta vor participa, pentru prima oara: Andrei Moldovan si Mihai Ionascu, creatorii seriei  BD Harap Alb continua, Mihai Timosencu din Ucraina, desenatorul seriei Cazacii din Dobrogea, in paginile revistei BDC din Craiova, Radu Oltean, autorul volumului Dacia – Razboaiele cu romanii (text si desene), Arina Stoenescu, editor si profesor de graphic design la Universitatea din Stockholm, Suedia.

Invitat special va fi prof. dr. Adrian Cioroianu. In cadrul salonului se vor lansa mai multe publicatii noi, printre care numarul 7 al revistei Harap Alb continua…, numarul 18 al Comics, primul numar al revistei Scoala de basm si albumul Miskati intervine, scenariu si desene de Livia Rusz . Desi a fost publicat initial in Ungaria, dupa  25 de ani apare in limba romana, la editura Pionier Press, in traducerea lui Gyorfi-Deak Gyorgy.  

Tot anul acesta, revista belgiana de benzi desenate Spirou (cea mai longeviva din Europa!) sarbatoreste 75 de ani de aparitie neintrerupta.  In cadrul salonului de la Constanta, va fi prezentata o expozitie si se va tine o conferinta pe acest subiect, ce poarta  titlul generic « Spirou Tour en Roumanie ».

Organizatorii evenimentului sunt reprezentantii  Aliantei Franceze din Constanta, Ambasada Frantei, Asociatia Bedefililor din Romania si Muzeul de Arta din Constanta.

Salonul din acest an se va bucura de participarea cunoscutului Radu Oltean. In 2013, dupa o documentare de mai multi ani, Radu Oltean publica volumul Dacia. Razboaiele cu romanii. Este pentru prima oara cand o carte istorica este ilustrata abundent si, mai ales documentata temeinic, atat din perspectiva  desenelor, cat si a textului. Volumul va fi prezentat la salonul din acest an.

Volumele sale, scrise pe intelesul copiilor si mai ales bogat  ilustrate, au fost adevarate best-sellere (cam cum au fost Povestirile Istorice scrise de Dumitru Almas si frumos ilustrate de Valentin Tanase). Cu siguranta vi le aduceti aminte din anii ’90!

Iata mai jos si programul salonului din acest an, care se va desfasura la Muzeul de Arta din Constanta:

Vineri, 25 octombrie

17:00 - Deschiderea oficiala a salonului. Vernisajul expozitiilor

17:30 - Spectacol de pantomima al trupei Tymoshenko Mime Theatre din Lvov. Recital sustinut de elevii Colegiului National de Arte "Regina Maria".

Sambata, 26 octombrie

10:00 - Lansarea noilor publicatii BD (reviste si albume)

11:00 - “Editor de benzi desenate in Romania. Cine citeste BD la noi ?" - masa rotunda moderata de prof. Adrian Cioroianu. Participa Arina Stoenescu, Mihai lonascu, Radu Oltean, Octav Ungureanu.

16:00 - "Istoria in imagini" - masa rotunda moderata de prof. Adrian Cioroianu. Participa Puiu Manu, Marius Lestaru, Radu Oltean, Mihai Timosenco, Constantin Cumpana.

In paralel, vor avea loc ateliere de initiere si creatie grafica, sustinute de Mihai Timosenco, proiectii de filme, vanzari de BD si sesiune de dedicatii.

Duminica, 27 octombrie

10:00 - Intalnire cu autorii BD romani. Sesiune de dedicatii.

11:00 - Banda desenata in Suedia si Ucraina, prezentare de Arina Stoenescu si Mihai Timosenco

12:00 - “Revista francofona Spirou, 75 de ani de aparitie neintrerupta" ; prezentare de Dodo Nita

13:00 - Ceremonia de decernare a Trofeelor Sandu Florea si a premiilor concursului BD pentru copii.

Turistii, constantentii si toti pasionatii de benzi desenate isi pot intalni personajele preferate si mai ales, se pot intalni cu cei care au dat viata prin desenele lor, povestilor  in imagini!

 

 

Redactor : Oana Blanda Craciun 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 24/10/2013

Etichete: litoralul romanesc  evenimente  Constanta  Mamaia  Muzeul de Arta  benzi desenate  conferinta 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777