Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Destinatii de weekend: Muntii Macin


Destinatii de weekend: Muntii Macin

 

 

"Si muntii ca si apele, ca si omenirea, au varste deosebite. Unii sunt tineri, abia inaltati, cu crestele semete ce zgarie norii, cu vai proaspete, adanci de ametesti uitandu-te in fundul lor. Sunt ca omul in plina vlaga, cu muschii de otel, cu miscarile de caprioara, cu privirea surazatoare, vioaie, plina de sperante. Sunt si munti batrani, peste capul carora, nu de veacuri, ci de sute si mii de veacuri, au curs puhoaiele revarsate din cer. Semetia muntilor a apus; vaile s-au netezit. Sunt garbovi, desi cu faptura tineretii, cioturi ramase din falnici stejari. Asa sunt Muntii Macinului in tineretea carora nu existau nici oameni, nici pasari. S-au inaltat cand temelia Carpatilor nu era macar plamadita."

(Ion Simionescu - Intre Dunare si Mare, 1939)

Va doriti in fiecare an sa mergeti la mare sau la munte! Ce ati spune insa, de o destinatie in care nu aveti parte de atat de multa adrenalina montana sau de soarele arzator al verii?

Va propun un traseu in care veti descoperi cei mai vechi munti din Romania. Veti da totodata, peste o bogatie naturala magnifica, de origine botanica, faunistica si geologica, dar si de numeroaselor vestigii istorice si arheologice.

Muntii Macinului sunt rezultatul orogenezei hercinice (care a avut loc in urma cu 300-400 milioane de ani). Au o deosebita importanta intre muntii tarii, fiind cei mai vechi din Romania, interesul deosebit al cercetatorilor fiind orientat (datorita numeroaselor vestigii istorice) catre sapaturile arheologice, dar in egala masura si catre cercetarea stiintifica a tezaurului natural existent aici - geologic, botanic, zoologic.

Parcul National Muntii Macinului este pozitionat in sud-estul Romaniei (in nord-vestul Dobrogei, intre Valea Dunarii, Valea Luncavitei si inseuarea Cerna-Horia, pe teritoriul judetului Tulcea) si reprezinta singura zona din Europa, in care pot fi intalnite impreuna ecosistemele caracteristice stepei pontico-balcanice, padurile submediteraneene si balcanice.

Pe teritoriul Parcului (ce are o suprafata de 11.151,82 ha) este permis accesul cu mijloace auto. Orasul Macin este principala poarta de intrare, iar comuna Greci este principala cale de acces catre Parcul National, prin pozitionarea centrala, in partea de vest a acestuia.

Poate ca va intereseaza mai putin aspectele istorice sau geneza acestor munti, insa eu sunt genul de om care calatoreste mai mult decat reuseste sa scrie, de fapt, la fiecare final de saptamana dau o fuga intr-un nou colt de natura. Muntii Macin reprezinta unul dintre locurile mele preferate, iar nordul Dobrogei inseamna aproape "acasa".

Macin este un oras mic, situat la poalele muntilor, unde linistea se impleteste cu pitorescul, iar caldura oamenilor este cea care ma face sa ma reintorc aici, cu drag. De ce? Pentru ca viata are alt curs.

Pe site-ul Parcului National Muntii Macin, gasiti informatii detaliate despre traseele pedestre, ecvestre si multe alte informatii despre munti (istoric, flora si fauna).

Traseele pedestre marcate sunt de dificultate redusa sau cel mult medie, dar dezvaluie turistilor care trec pe aici, o frumusete rara.

In imediata apropiere a orasului Macin se afla satul Greci. Chiar peste drum de Greci este si satul Turcoaia, in apropierea unei vechi cariere de granit, in masivul Iacobdeal.

In Parcul National Muntii Macinului, au fost infiintate 6 trasee turistice, aprobate de Consiliul Judetean Tulcea si de Academia Romana: un traseu tematic, un traseu pentru practicarea turismului ecvestru, dar si trasee de cicloturism - Traseul Tutuiatu, Traseul Greci - Dealul cu drum - Nifon, Traseul Varful Crapcea, Traseul Culmea Pricopanului, Traseul Cozluk- Valea Plopilor si Traseul Valea Vinului - Cerna.

Potrivit alpinet.org, Muntii Macinului pot fi usor accesati in drum spre Delta Dunarii sau spre litoral. Zona nu este dezvoltata turistic, neexistand nici o cabana in masiv, lucru compensat insa, de cele cateva campinguri de la poalele lor: popasul ACR, popasul Cerbul si cel din padurea Luncavita.

CAR Galati intentioneaza sa realizeze un refugiu alpin pentru a facilita accesul la baza traseelor de escalada.

In Macin exista pe langa munti si alte puncte de atractie, atat istorice cat si de flora, fauna, geologice, etc. De asemenea, zona se preteaza in mod deosebit parcurgerii cu mountain bike si se poate practica cu succes deltaplanorismul si parapantismul.

Modul de viata si ocupatiile oamenilor din asezarile invecinate Muntilor Macinului se desfasoara in stransa legatura cu pajistile, padurea, muntele si de asemeni cu zonele umede invecinate Dunarii.

Locuitorii satelor folosesc resursele naturale pentru produse necesare gospodariilor: lemnul, stuful, nutret pentru animale, produse ale padurii (plante medicinale, fructe de padure, ciuperci etc.).

Granitul din Muntii Macinului a fost exploatat de pietrari adusi din Italia si Grecia si a fost folosit la constructia podului de la Cernavoda, dar si pentru pavaje in Franta, Turcia sau Germania.

Ar mai fi multe de spus despre Muntii Macin, despre flora si fauna, despre locurile si oamenii de aici, despre dezvoltarea acestei zone sau despre linistea care ti-o ofera o zi sau doua, petrecute aici. Recomandarea mea este una simpla: uitati de aglomeratia urbana si iesiti in natura pentru doua zile! Timpul se va scurge altfel, iar la intoarcerea acasa veti fi plini de energie!

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun

 

 

 

 

Publicat la data de: 16/10/2013

Etichete: litoralul romanesc  Dobrogea  Constanta  Mamaia  destinatii  Muntii Dobrogei  Macin  trasee  Muntii Macinului 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777