Localitatea Jurilovca, premiata de Comisia Europeana pentru turism accesibil

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Localitatea Jurilovca, premiata de Comisia Europeana pentru turism accesibil


Localitatea Jurilovca, premiata de Comisia Europeana pentru turism accesibil

 

 

Comisia Europeana premiaza si in acest an, 19 localitati europene, printre care si Jurilovca din Tulcea, pentru turism accesibil persoanelor in varsta si celor cu nevoi speciale.  

Un comunicat al Executivului de la Bruxelles precizeaza ca  “Jurilovca este situata intr-un peisaj de basm, in apropiere de Marea Neagra si de Delta Dunarii, o zona umeda unica, aflata in patrimoniul mondial al UNESCO pentru biodiversitatea si peisajele sale uimitoare”.

Reprezentantii Comisiei Europene specifica in acelasi document si ca “se fac eforturi pentru ca toti vizitatorii, in egala masura, sa petreaca o vacanta placuta aici. Centrul local pentru turisti ii ajuta pe toti vizitatorii sa gaseasca raspunsuri la orice intrebari, pe parcursul sederii lor in regiune”.

Potrivit Comisiei Europene, “turismul accesibil destinat persoanelor in varsta si celor cu nevoi speciale este una dintre ramurile turistice din Europa ale carei resurse nu sunt suficient valorificate”, iar dezvoltarea sa sprijina oportunitatile egale si drepturile omului, precum si imbunatatirea calitatii generale a destinatiilor turistice. Din acest motiv, Comisia Europeana a decis sa acorde in 2013 “Premiul european de excelenta pentru turism accesibil” (EDEN).

In afara de localitatea Jurilovca, vor mai fi premiate localitati turistice din Austria, Belgia, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania si Turcia.

Comuna Jurilovca a fost intemeiata de lipoveni in pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentara datand din 1826. Desi la inceputurile sale era un mic catun, asezarea s-a dezvoltat si a devenit la sfarsitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului,  in zona Deltei. In prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Delta, centru de colectare si prelucrare a pestelui, dar si un punct de atractie turistica.

De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporasul la Gura Portitei, un sat de vacanta situat pe fasia ingusta de pamant dintre lacul Golovita si Marea Neagra. Zona reprezinta o parte a rezervatiei biosferei Delta Dunarii.

Casele rusilor-lipoveni prezinta de asemenea anumite particularitati, culorile fatadei fiind in general alb si albastru, iar acoperisul este facut din stuf. Baia lipoveneasca este o instalatie traditionala - o constructie separata de locuinta propriu-zisa; inaintea marilor sarbatori, aceasta a fost aproape un ritual.

Mai multe detalii despre localitatile premiate de Comisia Europeana, aflati aici.

 

 

 

 

Redactor: Oana Blanda Craciun 

 

 

 

 

 

 

Publicat la data de: 12/11/2013

Etichete: litoralul romanesc  evenimente  Constanta  turism  Comisia Europeana  Jurilovca  Tulcea 

Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777