Arta efemera din nisip. In rolul principal: CLAUDIU GIORSON BELECCIU

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Arta efemera din nisip. In rolul principal: CLAUDIU GIORSON BELECCIU


Arta efemera din nisip. In rolul principal: CLAUDIU GIORSON BELECCIU

"Cred ca aveam 16 ani. M-am nascut pe Mircea, numarul 27, intre Bulevardul Republicii si strada Cuza Voda. Plaja era a mea." Lumea efemera a sculpturilor din nisip s-a construit pentru Claudiu, de la o simpla intamplare inedita: "Am vazut prima forma prin 1985, la un sculptor care venea pe plaja si facea cate ceva. Era sa calc pe ce a facut. Am stat cateva zile sa vad ce face, mi-a explicat si asa a inceput totul."

Astfel isi incepe povestea Claudiu Giorson Belecciu. La prima vedere, pare o personalitate puternica si totodata un geniu neinteles de multi. Daca ajungi insa sa-l cunosti, descoperi un suflet sensibil si totodata un iubitor de frumos. Un artist complet, pentru ca, pe langa pasiunea pentru sculptura in nisip, ii plac masinile de epoca, asculta rock, jazz si traieste pentru arta in general. Insa pasiunea pentru arta in nisip a pornit mai mult dintr-o joaca. A vrut sa vada daca poate realiza toate formele care-i treceau prin minte. Si aici Claudiu nu se refera la un simplu castel, pe care il poate construi orice copil. A vrut ca nisipul sa prinda viata si sa ajunga la performanta de a modela absolut orice.

 

 

 

 Si-a dat seama mai tarziu, ca joaca avea sa-l transforme intr-un adevarat  artist, a studiat mult  pentru a ajunge unde este acum si recunoaste ca, desi nu este usor ceea ce vrea sa  realizeze in continuare, nu sunt multi cei care ar dori sa-i calce pe urme. A studiat doar un an  la Liceul de Arta din Constanta, iar in final, s-a indreptat catre Facultatea de Finante-Banci.  Lucra ca salvamar pe plaja Modern, cand a realizat ca, de fapt, alta este menirea lui.

 Recunoaste ca in Romania nu se poate trai din asta, dar cei care reusesc sa  o faca, o fac cel  mai bine pentru ca le place asta. Cel mai interesant proiect l-a  derulat in anul 2001, cand pe  plaja Modern din Constanta, a sperat sa  doboare un record si sa intre in Guiness Book cu cel mai mare castel de nisip din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a fi omologata, constructia trebuia sa fie inalta de 10 metri si sa depaseasca recordul detinut de americani, inca din 2003 - un castel de  nisip inalt de aproape 9 metri. Nu a obtinut atunci recordul, insa l-a  doborat pe cel european. Iar pentru asta, a avut si cateva ajutoare  substantiale.

 Constructiile din nisip, amplasate pe plaja Modern nu ar fi  putut firealizate  la vremea respectiva fara Unesco, prieteni care l-au sprijinit  si fonduri  obtinute de la Dan & Company, firma care administra pe atunci,  plaja  Modern.

 Lucrarea avea forma unui trunchi de piramida cu baza de 7 metri. Au pornit  la drum in luna aprilie, iar nisipul era adunat de pe plaja cu galetile. Carau apa din mare. A fost primul eveniment de acest gen, iar sculpturile se intindeau pe o suprafata de 800 de metri patrati.

A realizat atunci Masa Tacerii a lui Brancusi, in marime naturala. Toata nebunia a inceput la 1  aprilie, iar sculpturile au fost finalizate la 1 iunie. Expozitia a fost pastrata pe  plaja Modern pana pe 15 august. Iar acesta a fost doar inceputul.

In 2007 a reusit impreuna cu un grup de prieteni sa insenineze strazile din Baia Mare. In cadrul Festivalului Tineretului, a realizat impreuna cu 4 prieteni din Constanta, o plaja in miniatura. Au fost ajutati de autoritatile locale peste noapte, pentru ca le-au adus un camion plin cu nisip, in centrul orasului. A doua zi dimineata, baimarenii care au avut drum prin zona, au ramas uimiti!  Ineditul evenimentului a fost tocmai realizarea sculpturilor in timpul noptii. Claudiu isi aduce aminte cum era inconjurat de sute de copii, dornici sa modeleze nisipul, desi multi dintre ei nu fusesera nici macar o data la mare: "Nenea Claudiu, imi dati voie sa ma joc cu nisip pe plaja dumneavoastra?" La eveniment au luat parte nu numai pici, ci si bunici.

 

 Claudiu imi spune cu zambetul pe buze, ca sarea din Marea Neagra este  un adjuvant important pentru mentinerea sculpturii cat mai mult: "Daca  vreau sa le intretin, sarea ramane la suprafata si prinde o crusta. E un  fenomen obisnuit, pentru ca nisipul de la mal e mai tare si se solidifica,  iar apa se evapora. Ud tot timpul sculptura, in functie de cat de mult vreau  sa  reziste. Daca ar mari cantitatea de sare din apa, as reusi sa le fac sa  reziste mai mult." Desi iubeste sa construiasca, e constient ca in  Romania  genul asta de arta nu este foarte cautata. Si stie ca... nisipul e  efemer:  "Daca tai un copac, lemnul nu-l mai faci copac inapoi. Insa, daca  folosesti  nisip pentru a construi ceva, ai daramat constructia si plaja e  inapoi, din  nisip."

 Din 2000 este chemat in toata lumea, la concursuri si festivaluri de  sculptura in nisip. Asa a vazut Germania, Olanda, Italia si Australia.

 Prima  sculptura realizata in nisip a fost un dinozaur. Il intreb ce legatura are cu dinozaurii: "Imi place sa fac animalute interesante. Dinozaurul nu e un talisman pentru mine. A devenit in schimb, un tabiet."

Si continua sa ne surprinda. Anul acesta, ajutat de doi prieteni, a lucrat trei saptamani pentru terasa de nisip, ampasata pe plaja Crema din statiunea Mamaia. Toti artistii si vedetele din Romania prezente la Mamaia Music Awards, luna trecuta, au stat pe canapele de nisip, asemenea celor din cluburi. Terasa a fost decorata cu palmieri, scoici si stelute de mare. 

 

 

Turistii prezenti la eveniment au ramas impresionati. Si tot pe plaja, special  pentru acest eveniment, a modelat un autoturism de apoca. Nu se opreste  insa aici!

Pana vara viitoare, intentioneaza sa transforme ideea pe care o are, in cel mare show cu public, pe care l-a vazut pana acum Romania. Mai exact, va face turul celor mai mari orase din Romania si va amenaja o  plaja in centrul fiecarui oras. Ideea a venit simplu - de la pasiunea pentru  masini. Iar nebunia porneste de la un singur cuvant - Formula 1.

 Evenimentul va avea in centru 10 masini de nisip si va coopta 10 sculptori,  in cele mai mari centre universitare din tara. In fiecare oras echipa de  sculptori va sta cate doua saptamani.

 In cadrul show-ului vor exista voturi pentru sculptorul preferat. Cel care va  aduna cele mai multe biletele din partea publicului, va castiga cate un  premiu pe etape.

Echipa va sta pe rand in Iasi,Brasov, Sibiu, Timisoara si Bucuresti. Si ce as  mai putea spune in plus, despre Claudiu? In urma cu 8 ani, a reusit sa  stranga cu ajutorul sculpturilor sale peste 2000 de euro pentru cei loviti de  inundatii din vestul tarii. Constructiile au fost scoase la licitatie. Atat de mari precum sufletul sau sunt si sculpturile sale!

 

 

Nascut la Constanta pe 29 februarie 1972, intr-o zi sa-i spunem destul de rara in calendar, Claudiu Giorson Belecciu vorbeste despre viata la prezent. Iar tot prezentul sta in fetita sa, pe care o adora.

Si-ar dori ca in Romania, arta sculptata de el sa fie inteleasa altfel. Si asta pentru ca este un artist complet. UNIC, in felul sau.

O parte din ACTIVITATEA lui Claudiu Giorson Belecciu, o puteti viziona AICI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reporter/ Redactor: Oana Blanda Craciun

Publicat la data de: 03/09/2013

Etichete: litoralul romanesc  Constanta  Mamaia  arta  plaja  evenimente 

Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777