Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

7 Curiozitati Neasteptate Despre Mare Neagra


7 Curiozitati Neasteptate Despre Mare Neagra

Grigora Antipa considera Marea Neagra unica, poetul latin Ovidiu ii canta frumusetea in scrierile sale. Noi, prietenii tai de la mare, am facut putin research ca sa intelegem de ce aceste personalitati au considerat-o atat de speciala.  Lista misterelor sale este lunga, iar noi am ales sa impartasim cu tine 7 curiozitati neasteptate despre Marea Neagra, pe care merita sa le povestesti mai departe. La urma urmei, ce farmec are sa mergi intr-o vacanta fara sa fii documentat despre locurile pe care le vizitezi?  

Curiozitati despre Marea Neagra pe care probabil nu le stiai:

  1. De ce o numim “neagra”? 

De-a lungul vremii, pe tarmurile ei au acostat greci, apoi romani - care au numit-o Pontus Euxinus - si la urma de turci. Acestia au denumit-o “Karadeniz”, adica marea de miazanoapte, marea intunecata (de apus), deoarece era pozitionata la nord de Imperiul Otoman. Prin urmare, denumirea ii vine strict datorita pozitionarii geografice pe harta in raport cu Imperiul Otoman. 

  1. Este formata din doua mari suprapuse, una vie si una moarta 

Cand spunem ca sunt doua mari intr-una singura ne referim la faptul ca un strat de apa are oxigen si altul nu. Continutul mare de hidrogen sulfurat in straturile de adancime reprezinta una dintre cele mai importante particularitati ale acestei mari. Datorită prezentei acestui gaz toxic, 85 – 90% din volumul apelor acesteia si aproximativ 65% din suprafata sa totala sunt lipsite de viata. Ceea ce merita sa stii e ca marea are cea mai calda apa vara, in luna august.  

  1. Muzeu cu artefacte in adancuri

Acolo unde nu există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, nu se formeaza nici curenţi verticali. Apele nu comunica intre ele si raman aproape moarte. De aceea, stratul fara oxigen nu permite descompunerea obiectelor, a corabiilor sau a cadavrelor animalelor intr-un ritm alert. Stiai ca s-au gasit artefacte de tip arheologic, pastrate aproape intacte la o adancime de peste 200 m? 

  1. Este locul de dezvoltare pentru multe specii noi

Fiind o mare inchisa, Marea Neagră adaposteste multe specii care au ramas intacte. Totusi, datorita navelor care tranziteaza zilnic, apele aduc si alte specii din alte colturi ale lumii care se adapteaza imediat. De exemplu, scoicile albe pe care le gasim pe plajele litoralului au fost aduse din alte mari cu 50 de ani in urma. 

  1. Te poti intalni cu rechini 

Totusi, nu ar trebui sa-ti fie frica. Specia care se gaseste la noi se cheama “caine de mare” si masoara aproximativ un metru, deci este un rechin mic. Traieste la adancimi foarte mari, intre 25m - 75m, acolo unde chiar si pentru scafandri este greu sa-l gaseasca. Se hraneste de obicei cu scrumbii, guvizi si hamsii. Nici o grija, nu-l vei intalni la mal sau la suprafata apei in Mamaia :-). 

  1. Este fertila pentru alge

De ce? Pentru ca litoralul nostru este in apropierea gurii de varsare a Dunarii in mare. Iar fluviul contine nutrientii cu care algele se hranesc. Mai mult, Capul Kaliakra din Bulgaria serveste drept bariera in calea apelor Dunarii, iar maricultura din zona favorizeaza dezvoltarea algelor perene. 

  1. Ascunde specii pe cale de disparitie

Chiar daca nu avem orci, balene albastre sau foci in Marea Neagra, exista cateva specii speciale de flora si fauna care traiesc aici si sunt pe cale de disparitie. Cercetatorii din zonele de coasta ale Marii Negre spun ca peste 160 de specii sunt amenintate cu disparitia, printre care si randunica de mare, steaua de mare, nisetrul, pastruga, zarganul, foca de Kaliakra, marsuinul, crabul de piatra, tonul. 

Speram ca aceste informatii ti-au deschis apetitul pentru Marea Neagra si o vei savura la fel cum o facem noi, indiferent de statiunea in care te cazezi. Si nu uita! Prin programul nostru de inscrieri timpurii, ai optiunea de a-ti achita cazarea si serviciile incluse in pana la 8 rate fara dobanda. Sau, alegi sa-ti platesti pachetul turistic cu vouchere de vacanta

Un lucru e sigur. Orice statiune ai alege pentru vacanta ta la Marea Neagra, ne poti apela cu incredere la 0241 999. Propriul tau consultant de turism iti va oferi toate detaliile despre pachetele de cazare disponibile din statiunea aleasa si iti va sta la dispozitie pentru orice neclaritati.

Publicat la data de: 19/01/2021

Etichete: marea neagra  curiozitati  litoralul romanesc 

Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777