Cele mai Impresionante Lucruri despre Cetatea Histria

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Obiective turistice pe litoralul romanesc: Cetatea Histria


Obiective turistice pe litoralul romanesc: Cetatea Histria

Cetatea Histria se afla in localitatea Istria din judetul Constanta, la aproape 60 de kilometri de Constanta. Cetatea Histria a fost intemeiata de greci in secolul al VII-lea i.Hr., fiind prima colonie greceasca de la Marea Neagra si totodata prima asezare urbana de pe teritoriul actual al tarii noastre. 

Cetatea a inflorit continuu timp de 13 secole datorita amplasarii strategice intr-un punct cu iesire la Pontus Euxinus, negotul cu alte colonii grecesti aducand prosperitate asezarii. Chiar daca a fost atacata de multe ori, a continuat sa se dezvolte sub stapanirea romanilor inca de la sfarsitul primului secol crestin. 

In prezent, Cetatea Histria reprezinta un sit arheologic intins pe 67 de hectare, fiind o zona arheologica de interes prioritar, inclusa in Lista Monumentelor Istorice si, din 2007, inscrisa oficial si pe Lista Patrimoniului European. Cetatea a trecut de-a lungul timpului prin mai multe stadii de dezvoltare, aproape 1300 ani, incepand in perioada greaca inaintea erei noastre, apoi in perioada Imperiului Roman, Persan si pana in perioada bizantina.

In latina, “Hister” inseamna Dunare sau regiunea de la varsarea Dunarii. Se mai poate traduce prin “la Dunare” sau „langa Dunare” deoarece Cetatea antica Histria era amplasata pe o peninsula, cu port la Marea Neagra. 

Cine au fost intemeietorii Cetatii Histria?

Colonistii din Milet, unul dintre cele mai mari si bogate orase ale Greciei Antice, au fost primii intemeietori ai asezarii grecesti de pe teritoriul actual al tarii noastre. Au pus bazele primului sistem urban de la noi, fiind una dintre cele 90 de colonii pe care grecii le-au intemeiat in perioada de extindere. 

Chiar daca initial colonistii greci numeau Marea Neagra - Póntos Áxeinos – marea intunecata si o mare neospitaliera, pentru a evita superstitiile acelor vremuri, au oferit numele de Póntos Eúxeinos, respectiv marea primitoare. Fiindca asezarea port era pe malul Lacului Sinoe, a permis o rapida navigare si un comert sporit de bunuri intre Cetatea Histria si celelalte colonii grecesti.

Astfel, Cetatea Histria s-a dezvoltat pana la rangul de metropola, fiind o asezare prospera, cunoscuta in toata zona aceasta a Marii Negre, ajungand la aproape 10 000 de locuitori. 

In perioada greaca de dezvoltare, orasul era format din doua parti, acropola, intr-o zona insulara de stanca, si partea civila, situata intr-o zona de platou, acesta fiind de altfel modul de organizare tipic al asezarilor antice grecesti. Structura s-a mentinut mai bine de 1000 de ani. 

De la metropola la fortificatie romana

Incepand cu sec I d.Hr. romanii au pus stapanire pe Cetatea Histria unde au inceput consolidarea unei fortificatii cu ziduri falnice, turnuri de paza si sisteme de aparare intalnite in majoritatea fortificatiilor romane de pe teritoriul arcului carpatic. Romanii au pastrat structura vechii asezari si au adaugat noi elemente de urbanism in peisajul vremii. Au conectat cetatea la reteaua de apa prin conducte lungi de aproape 20 km, au construit celebrele terme romane si bai publice, alaturi de drumuri si piete pavate, institutii culturale si religioase in jurul carora se dezvolta intreaga comunitate.

Au aparut atunci cartiere de locuinte si zone dedicate atelierelor de mestesuguri precum olaritul sau sculptatul in piatra, activitati ce produceau obiecte care erau trimise mai apoi spre mare catre celelalte colonii pentru schimb de marfuri.

Cel mai important edificiu descoperit din perioada romana este bazilica episcopala de la Histria, o constructie despre care arheologii afirma faptul ca avea peste 60 de metri lungime si 30 de metri latime, construita in centrul orasului vechi. Aceasta descoperire ofera informatia ca asezarea dezvoltata in jurul Cetatii Histria ajunsese in acea perioada la rangul de episcopie, respectiv sec V-VI e.n.

Curiozitati despre Cetatea Histria

Primele monede batute pe teritoriul actual al Romaniei au fost realizate la Cetatea Histria, cand comertul pe mare era in plina ascensiune, negotul mergea bine, iar asezarea isi dezvoltase o structura autonoma, astfel ca in jurul anului 480 d. Hr. au fost batute primele monede de argint. Una din fetele monedei reprezenta simbolul orasului, un vultur care statea pe un delfin, iar pe revers erau doua figuri umane cu capul inversat.

Necropola asezarii care era localizata in afara orasului antic a oferit arheologilor indicii impresionante despre obiceiurile vremii si locuitorii cetatii romane. S-au descoperit multiple zone cu tumuli funerari, respectiv movile de pamant sau de piatra, de forma conica sau piramidala, ridicata deasupra unui mormant in scop de protectie. Mormintele plane au fost mai putine pentru aceasta asezare si, astfel, tumulii funerari reprezinta o caracteristica dominanta prezenta in ritualurile funerare. Ca rit funerar, in perioada constructiei tumulilor se pare ca era prezenta incinerarea.

Langa persoanele decedate erau adesea depuse vase si amfore, obiecte de podoaba sau anumite piese de artizanat, pentru a arata bogatia acelui om. Unul din aceste exemple este mormantul descoperit in tumulul XII al unui om aparent instarit al acelor vremuri, decedat in sec al VI-lea i.Hr., al carui ritual funerar a inclus influente homerice de sacrificare a 35 de indivizi umani, animale precum cai si magari, specifice obiceiurilor Imperiului Persan.

Unde istoria se impleteste cu geografia

Ruinele cetatii aflate pe malul Lacului Sinoe pot fi vizitate si astazi. Insa, la vremea construirii asezarii, actualul lac Sinoe comunica deschis cu Marea Neagra si reprezenta un golf larg si un loc retras unde romanii au construit cetatea. Datorita aluviunilor aduse de mare, s-a format un cordon natural care bareaza si astazi contactul golfului cu marea, formandu-se un lac. Astfel unul din motivele abandonarii orasului este si colmatarea vechiului golf, unde era amenajat portul, intrucat navele nu mai ajungeau la tarmul asezarii. Astazi, golful a devenit complexul lagunar Razim-Sinoe, o zona lacustra bogata in specii de pasari si vegetatie iubitoare de apa.

Cum ajungi la Cetatea Histria?

Localizata la aproape 60 km de Constanta, Cetatea Histria prezinta un acces facil cu orice fel de autovehicul. Din localitatea Istria urmaresti indicatoarele spre Cetate, pe DJ 226, iar la 7 km de localitate se afla Cetatea Histria.

Pentru a vizita situl arheologic, rezerva-ti cel putin o ora pentru a te plimba pe drumurile pavate si pentru a te pierde printre ruinele cetatii. Vei putea admira coloane, turnuri si zidul de aparare, bastioanele din partea de vest a asezarii, precum si ruinele templelor grecesti din zona sacra sau zona civila cu cartiere sau ateliere mestesugaresti. 

De la ruinele Cetatii Histria poti face o plimbare de cateva minute pana pe malul Lacului Sinoe pentru a admira fauna acvatica si pentru a simti ca esti in locul in care istoria se impleteste cu geografia. Fiindca Cetatea Histria este unul dintre cele mai importante situri arheologice de la noi, iar istoria dezvoltarii acestui loc este una complexa si unica in tara, iti recomandam sa faci o vizita aici. E aproape de litoralul romanesc si o portie de istorie si un moment de liniste in mijlocul ruinelor amplasate pe o suprafata larga iti vor oferi o experienta aparte. 

 

Sursa foto: www.wikipedia.com

Publicat la data de: 11/01/2021

Etichete: cetatea histria  litoralul romanesc  obiective turistice 

Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777