Muzeul de Sculptura Ion Jalea Constanta - obiective turistice Constanta

Hotelurile din Constanta au o medie de 9 puncte din 10

din 93 recenzii

Oferte Constanta

Vezi toate ofertele

Pareri Constanta

"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"

Vezi toate parerile Constanta

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Muzeul de Sculptura Ion Jalea Constanta

Muzeul de Sculptura Ion Jalea Constanta

Muzeul de Sculptura Ion Jalea Constanta

MUZEUL DE SCULPTURA "ION JALEA" este localizat in zona istorica a orasului, in capatul bulevardului Elisabeta, la cativa pasi de Catedrala Sfintii Petru si Pavel. Institutia este gazduita de o frumoasa cladire construita in stil brancovean la inceputul secolului XX.  In interiorul muzeului sunt expuse peste 200 de lucrari superbe donate de sculptor in anul 1969 si de familia acestuia, in 1984, dupa moartea sa.
Sculptorul Ion Jalea s-a nascut pe data de 19 mai 1887 in satul tulcean Casimcea. Ulterior, parintii acestuia se muta intr-un sat din apropierea Constantei (Ciorcarlia de Jos), moment in care viitorul sculptor isi leaga destinul pentru totdeauna de orasul de la malul marii. In anul 1899 Ion Jalea  incepe ciclul gimnazial la Gimnaziul pentru baieti "Mircea cel Batran".
Este perioada in care isi descopera talentul pentru artele plastice sub indrumarea unuia dintre cei mai cunoscuti pictori constanteni ai vremii. Sprijinit de Primaria Constanta, care ii acorda o bursa, Ion Jalea isi continua studiile la Bucuresti, aprofundand artele plastice. Studiile universitare si le desfasoara la Paris, acolo unde are ca mentori cativa maestrii cunoscuti ai artelor plastice. Odata cu intrarea in razboi a Romaniei, Jalea, care avea la acea vreme 30 de ani, se reintoarce pe meleagurile natale unde se inroleaza in armata. Un an mai tarziu, sculptorul este grav ranit si, printr-o ironie a sortii, isi pierde mana stanga.
Pasiunea pentru sculptura a reusit sa depaseasca insa limitarile impuse de infirmitatea sa, iar sculptorul continua sa isi "modeleze" operele cu o singura mana.
De-a lungul carierei, Ion Jalea a abordat arii tematice foate variate. Sculpturile sale intruchipeaza scene alegorice, mitologice, schite de front, legende populare, figuri de tarani, nuduri, portrete, etc. Crestinismul a fost printre temele preferate ale sculptorului dobrogean. Evanghelistii, statuile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si portretul Sfantului Pantelimon sunt doar cateva dintre operele cu tema religioasa care pot fi admirate in muzeul constantean. De asemenea, o alta sursa puternica de inspiratie izvora din originile sale, avand la baza viata rurala. Din aceasta arie tematica fac parte lucrarile "La arat", "Oameni carand saci", "La plug", "Taranca cu dovleci", "Femeie cu spic". Sculptorul nu s-a limitat nici la capitolul materiale, operele sale fiind lucrate in bronz, gips, marmura si alte tipuri de piatra naturala.
In anul 1968 Ion Jalea doneaza Muzeului de Arta din Constanta 108 dintre lucrarile sale de capatai. O mica parte dintre acestea a fost expusa in cladirea principala a muzeului, restul de lucrari putand fi admirate in cadrul Muzeului de Sculptura Ion Jalea.
Printre lucrarile expuse in cele doua muzee constantene se regasesc autoportrete ale artistului, portrete ale parintilor sai si ale celor doua fiice, portretul scriitorului Liviu Rebreanu si un cap de Madona de o rara valoare.
La subsolul muzeului care poarta numele artistului se afla o alta opera de o frumuste si importanta covarsitoare: o statuie cu inaltimea de 3-4 metri care o infatiseaza pe regina Elisabeta.
Ion Jalea a incetat din viata in anul 1983 la Bucuresti, la varsta de 96 de ani. Dupa moartea artistului, familia acestuia a mai donat muzeului constantean o parte dintre operele sale.

Muzeul de Sculptura Iona Jalea poate fi vizitat in intervalul orar 9.00-17.00, cu exceptia zilelor de Luni si Marti atunci cand institutia isi tine portile inchise.

Obiective turistice

Vezi obiectivele turistice din apropiere

Acvariu Constanta

ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...

Biserica Armeneasca Sfanta Maria

Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...
Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777