Harta hotelurilor din Constanta
Si a obiectivelor turistice de pe Litoralul Romanesc
"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"
Vezi toate parerile ConstantaObiective turistice si atractii Constanta
Afla ce obiective poti vizita in Constanta si in imprejurimi
Agrement Litoral
Transport Litoral
Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...
Vezi detaliiMoscheea Carol I Constanta
Moscheea Carol I Constanta
MOSCHEEA CAROL I, amplasata in Piata Ovidiu, este principalul edificiu de cult musulman din tara si totodata unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre. Lucrarile de ridicare a cladirii au inceput in 1910, la initiativa regelui Carol I (motiv pentru care edificiul ii poarta numele) si au fost incheiate in anul 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai in prezenta familiei regale si a reprezentatilor cultului musulman in Romania.
Proiectul moscheii a fost realizat de catre Victor Stefanescu, unul dintre arhitectii de rang ai inceputului de secol XX, iar constructia a fost ridicata de Gogu Constantinescu
Impartasind un frumos si unic amestec de elemente arhitecturale egipteano-bizantine si romanesti, Moscheea Carol I este prima cladire din tara noastra pentru a carei constructii a fost folosit betonul armat. Un element distinctiv al edificiului este imensa cupola, construita din inovatorul material mentionat mai sus. Desi specifica multor lacase de cult musulman, cupola este un element arhitectural de inspiratie crestina, mai exact, bizantina.
Dupa includerea Constantinopolului sub autoritatea otomana in anul 1453, multe edificii de cult musulman de pe teritoriul Imperiului au avut ca prototip marile catedrale si biserici crestine, in special catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, transformata in moschee de catre otomani. Un alt element care atrage atentia asupra moscheii constantene este minaretul inalt de 47 de metri care domina peisajul zonei, putand fi observat chiar si de pe mare. In interiorul turnului se afla 140 de trepte care ii calauzesc pe vizitatori intr-o spirala ce pare interminabila catre terasa din varful minaretului, un loc superb din care pot admira panorama orasului. Atat in varful minaretului, cat si pe cupola se inalta semet simbolul lumii musulmane, semiluna.
Accesul in interiorul Moscheii Carol I se face prin cele doua usi masive din marmura neagra cu ornamente de bronz, mesterite dupa modelul celor intalnite la palatele sultanilor. Odata intrati in sala moscheii veti descoperi o incapere patrata, cu latura de 14 metri, si decoruri simple. Spre deosebire de bisericile ortodoxe sau catedralele catolice, interiorul moscheii este sobru, astfel ca veti remarca imediat lipsit podoabelor, statuilor si imaginilor religioase. Singurele obiecte care infrumuseteaza peretii moscheii sunt niste tablouri de mici dimensiuni si forma octogonala in care sunt inscrise cu litere arabe numele lui Allah si al profetului Mahomed. Ridicandu-va privirea catre tavanul salii, veti observa in mijlocul acestuia o cupola inalta, inconjurata de geamuri, in centrul careia atarna in echilibru perfect un frumos candelabru de inspiratie araba. Tavanul salii este pictat in nuante de albastru si motive florale simple, ducandu-ne cu gandul la bolta cereasca. Principalul element de cult care va va capta atentia este mihrabul. Acesta este un fel de altar din care preotul musulman, denumit imam, oficiaza slujba religioasa in fiecare zi. Pentru a va putea forma o imagine a mihrabului, trebuie sa stiti ca acesta are forma unei nise "scobite" in peretele salii si este orientat catre Mecca.
De jur imprejurul sau veti putea observa o banda de culoare inchisa pe care sunt inscrise cu litere arabe cele 99 de atribute ale lui Allah. Indreptandu-va privirea catre partea dreapta a mihrabului, veti observa minbarul, locul din care imamul predica in zilele de vineri si in zilele de sarbatoare. Loc sfant, in care nu are acces oricine, minbarul reprezinta calea lui Allah si apare sub forma unui balcon de lemn cu trepte. Numarul scarilor este intotdeauna impar si variaza in functie de marimea moscheii.
Imamul isi tine predica asezat intotdeauna cu 2 trepte mai jos fata de treapta cea mai de sus a minbarului. Faianta care imbraca anumite protiuni din peretii salii a fost donata de statul turc in anul 1910 si este una foarte speciala, fiind destinata doar lacaselor de cult. Placile ceramice sunt colorata in nuante apropiate de cele ale tavanului si decorata cu motive florale asemanatoare.
Moscheea detine numeroase obiecte de patrimoniu dintre care amintim covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa. Covorul, care are o suprafata de 144 de metri patrati si cantareste aproape 500 de kilograme, a fost donat de sultan moscheii de pe insula Ada-Kaleh (petic de pamant situat in mijlocul Dunarii, la 3 kilometri in aval de localitatea Orsova).
Intinderea de pamant s-a scufundat in anul 1970 (ca urmare a amenajarii barajului Portile de Fier I), iar covorul a fost donat lacasului de cult constantean. O alta atractie a Moscheii Carol I o reprezinta central termica a cladirii – este aceeasi din 1910 si inca functioneaza.
De-a lungul timpului, Moscheea Carol I a reprezentat o atractie pentru toti cei indragostiti de Constanta si de zona veche a orasului.
Ca mai toate edificiile de interes major, Moscheea Carol I a avut si perioade de declin. In anul 1936, ziaristul si dramaturgul T. Soimaru relata ca: "de Moscheea din centru nimeni nu se ingrijeste. A facut-o regele si o sa o manance marea. A intrat saratura si umezeala in ea pe ogeac si usile ce clantanesc de frig. [...] Covoarele in care picioarele se infundau ca in asfalt vara sunt uzate, iar faimosul covor al lui Abdul Hamid o poveste."
Trecerea timpului nu a permis insa ca umbra uitarii sa cada peste frumoasul lacas de cult musulman, asa ca Moscheea a fost supusa mai multor procese de reparatie. In prezent, atrage cateva mii de vizitatori pe an, dezvaluindu-le din tainele unei religii mai putin cunoscute pe teritoriul tarii noastre.
Atunci cand pasiti pentru prima data intr-un lacas de cult musulman trebuie sa stiti ca respectarea unor reguli de conduita este imperioasa. Nu sunt multe si nici greu de dus la indeplinire! In primul rand, se impune ca tinuta sa fie una decenta (daca nu puteti respecta aceasta regula, reprogramati vizita). Inainte de a pasi in interiorul moscheii trebuie neaparat sa va descaltati, iar daca o slujba este in plina desfasurare aveti grija sa va dati telefoanele mobile pe silentios si sa nu treceti prin fata persoanelor care se roaga.
Pentru a admira frumusetea Moscheii Carol I trebuie sa scoateti din buzunar o taxa simbolica - 4 lei in cazul adultilor si 2 lei in cazul copiilor si studentilor. Orarul de vizita este extins pe perioada verii, incadranu-se in intervalul orar 8-20. In restul anului Moscheea Carol I isi inchide portile pentru vizitatori la orele 17.
Obiective turistice
Vezi obiectivele turistice din apropiere
ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...
Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...
BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...
Hoteluri recomandate Constanta
Vezi cele mai bune oferte de cazare din Constanta - Hoteluri, vile si pensiuni Constanta
Oferte de cazare Constanta, litoral 2025
Hoteluri Constanta - Oferte recomandate in Constanta
Aceste oferte sunt recomandate de site-ul Litoralulromanesc.ro pe baza raportului pret calitate
Vacante fara griji in
6 rate fara dobanda
Hotelurile
de pe
Litoralul Romanesc au o medie
de 8.9 puncte din 10