Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta - obiective turistice Constanta

Hotelurile din Constanta au o medie de 9 puncte din 10

din 93 recenzii

Oferte Constanta

Vezi toate ofertele

Pareri Constanta

"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"

Vezi toate parerile Constanta

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici incepea in urma cu un secol si jumatate, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, si marca "nasterea" primului lacas de cult crestin din Constanta. Constructia bisericii a demarat in anul 1862 cu acordul sultanului Abdul Aziz Bin Mehmet Han care raspundea astfel pozitiv la cererea comunitatii elene de a construi un lacas de cult in zona.
Cladirea bisericii a fost proiectata de arhitectul grec Iani Teoharidi care a respectat intocmai cerintele impuse de sultan, si anume ca biserica sa nu fie mai inalta decat orice alta geamie din oras si sa fie construita cat mai departe de cartierul turcesc.
Lucrarile au fost incheiate in anul 1867, chiar daca pe fatada cladirii este inscriptionat ca an de finalizare 1868. Biserica "Metamorphosis" are o inaltime de doar 10 metri, lungimea de 25 de metri si latimea de 12,5 metri si, la origine, nu era prevazuta cu turle (turnul care astazi se inalta in partea dreapta a bisericii a fost adaugat abia in anul 1947). Pentru ridicarea bisericii s-au folosit caramizi si piatra naturala, stalpii de sustinere au fost confectionati din lemn de cedru, iar podeaua a fost acoperita cu marmura alba adusa din Grecia. Usile si ferestrele neboltite sunt protejate cu gratii din fier forjat frumos lucrate. Interiorul bisericii are un aspect de sala, cu inaltime egala, iar arhitectura aminteste de cladirile tipic grecesti.
Multe dintre obiectele care infrumuseteaza si astazi Biserica "Metamorphosis" sunt foarte pretioase si au fost aduse din strainatate de etnicii eleni cu putin inainte ca lucrarile de constructie a lacasului sa fie pornite. Remarcabile sunt cele patru policandre cu cristale de Murano donate in anul 1862, sase sfesnice din argint aduse de la Constantinopol, o Evanghelie cu coperti de argint si foarte multe icoane lucrate in perioada 1812-1870. Una dintre cele mai importante icoane ale bisericii grecesti "Metamorphosis" este cea care il intruchipeaza pe Sfantul Fanurie, un sfant foarte iubit de ortodocsii greci. Pictura originala din interiorul bisericii a fost realizata in ulei de un pictor venit de pe muntele Athos, insa din cauza fumului degajat de lumanari aceasta s-a deteriorat si a fost inlocuita cu o alta noua intre anii 1988-1989.
Pana in anul 1948 slujbele din cadrul Bisericii grecesti "Metamorphosis" erau oficiate de preoti greci, insa odata cu plecarea din Constanta a ultimului preot elen, aceasta sarcina sacra a revenit preotilor romani.
Un alt eveniment marcant in istoria lacasului de cult s-a petrecut in anul 1974. Atunci comitetul elen care administra biserica a solicitat, din motive financiare, trecerea acesteia sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane.
Cererea a fost aprobata, iar lacasul de cult a intrat in patrimoniul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos si Tomisului.  Desi astazi "Metamorphosis" nu mai pastreaza decat in nume specificul de lacas de cult elen, exista o sarbatoare pe care biserica o marcheaza si care aduna laolalta etnicii greci din oras. Este vorba de sarbatoarea Sfantului Fanurie, celebrata pe 27 august.
In prezent, Biserica greceasca "Metamorphosis" starneste curiozitatea trecatorilor tocmai prin dimensiunile sale mici si prin unicitatea arhitecturii sale. Frumusetea si importanta sa pentru oras au facut ca lacasul de cult sa fie declarat in mod oficial monument istoric si monument de cultura al Constantei.

Obiective turistice

Vezi obiectivele turistice din apropiere

Acvariu Constanta

ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...

Biserica Armeneasca Sfanta Maria

Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...

Biserica Romano-Catolica Sfantul Anton Constanta

BISERICA ROMANO-CATOLICA "SFANTUL ANTON DE PADOVA" este situata in zona istorica a orasului Constanta, aproape de Moscheea Carol I si Catedrala Sfintii Petru si Pavel. Impunatoarea biserica...




Vacante fara griji in 12 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

12 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777