Harta hotelurilor din Constanta
Si a obiectivelor turistice de pe Litoralul Romanesc
"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"
Vezi toate parerile ConstantaObiective turistice si atractii Constanta
Afla ce obiective poti vizita in Constanta si in imprejurimi
Agrement Litoral
Transport Litoral
Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...
Vezi detaliiFarul Genovez Constanta
Farul Genovez Constanta
Farul Genovez este un monument care poate trece foarte usor neobservat, insa frumusetea si importanta sa pentru istoria orasului Constanta sunt de necontestat. Farul Genovez este amplasat pe faleza orasului, intre Cazino si fostul Hotel Carol (astazi, Comandamentul Marinei).
De unde ii vine numele Farului Genovez?
In ciuda numelui, monumentul nu are nimic in comun cu genovezii. Intr-un articol pe tema istoriei Farului Genovez, publicat in anul 2004 intr-un ziar local, jurnalista Maria Comanita Cica mentiona ca: "Genovezii au poposit si in portul constantean, dar nu au cladit aici niciun far. Renumele lor de stapanitori ai marilor a strabatut veacurile, iar constructia acestui far le-a fost atribuita deoarece se incetatenise ideea ca tot ce este mai bun prin porturile Orientului li se datoreaza". In acelasi articol, este citat scriitorul Petre Covacef care, in lucrarea sa "Povestea Farului Genovez", povesteste ca "mai degraba numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea pana in 1878. Turcii care se aflau atunci pe aceste locuri, oameni modesti in traiul lor si in constructiile de locuinte ramase de la ei, au fost impresionati de constructiile mai mari intalnite la Constanta incepand cu secolul al XV-lea [...]. Impresionati de zidurile groase intalnite in mai multe locuri din Constanta le-au denumit in graiul lor, Geneviz Calee (cetate genoveza). La Constanta, au existat mai multe constructii care au purtat numele de Chei genoveze, Magazii genoveze si nu se putea ca o constructie de far sa nu se numeasca Far Genovez".
De-a lungul istoriei, pe locul actualului stabiliment au mai functionat alte doua faruri. Ultimul dintre ele a fost reconstruit intre anii 1858 si 1860 de catre un inginer francez de origine armeana care a poposit in Constanta dupa incheierea razboiului Crimeei, intemeindu-si aici o familie. Astfel s-a nascut frumosul Far Genovez.
Arhitectura Farului Genovez
Monumentul are o inaltime de 16 metri, forma octogonala si este construit din blocuri de piatra naturala, cioplite pe toate fetele si unite intre ele cu mortar facut din var si nisip de mare amestecat cu scoici. Farul se continua cu o cupola metalica cu opt geamuri din care era proiectata lumina. La randul sau, varful cupolei este decorat cu elemente care indica punctele cardinale. In interior se afla o scara in forma de spirala, cu 53 de trepte, care ne conduce catre cupola metalica. Forma octogonala este cea care ii ofera farului o nota de unicitate, facandu-l sa fie o constructie orginala.
Farul ii calauzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se inalta la 21 de metri deasupra marii si avea o vizibilitate de circa 5 kilometri in larg.
Spre deosebire de alte constructii de acelasi tip, lumina farului de la Constanta nu se rotea. Stabilimentul a functionat pana in anul 1905, atunci cand a fost inlocuit cu un far modern, devenind in acel moment unul dintre cele mai cunoscute si pitoresti monumente ale orasului Constanta.
De ce a ramas celebru Farul Genovez?
Aceasta zona a avut o putere maritima foarte mare in secolul al XIX-lea. Portul Constanta era destul de modest ca dimensiuni si nu putea fi folosit intensiv decât dacă se faceau lucrari de extindere si modernizare. Ca atare, genovezii au fost cei care, după perioada antica au construit in Portul Constanta si-au făcut comert. Atunci, Constanta, parte a Imperiului Bizantin, devine o zona importanta, un loc in care se face comert extrem de activ. Acea perioadă a rămas fixata în istorie, după care, o altă epocă redevine importantă în istoria cetății, atunci cand s-au construit atat calea ferată Cernavodă-Constanța, cât și Portul Constanța în varianta sa modernă, de la sfârșitul sec. al XIX-lea. Constanța a redevenit o zona portuara importanta odata cu lucrarile Companiei Engleze, dupa cateva secole in care isi pierduse din insemnatatea maritima, a precizat criticul de artă Doina Pauleanu.
Asadar, daca sunteti in vacanta in Constanta, nu ratati farul, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri de pe faleza constanteana.
Obiective turistice
Vezi obiectivele turistice din apropiere
ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...
Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...
BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...
Hoteluri recomandate Constanta
Vezi cele mai bune oferte de cazare din Constanta - Hoteluri, vile si pensiuni Constanta
Oferte de cazare Constanta, litoral 2024
Hoteluri Constanta - Oferte recomandate in Constanta
Aceste oferte sunt recomandate de site-ul Litoralulromanesc.ro pe baza raportului pret calitate
Vacante fara griji in
6 rate fara dobanda
Hotelurile
de pe
Litoralul Romanesc au o medie
de 8.9 puncte din 10