Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel Constanta - obiective turistice Constanta

Hotelurile din Constanta au o medie de 9 puncte din 10

din 93 recenzii

Oferte Constanta

Vezi toate ofertele

Pareri Constanta

"Prefer mereu pentru concediile mele plaja modern din Constanta"

Vezi toate parerile Constanta

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel Constanta

Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel Constanta

Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel Constanta

CATEDRALA ce poarta hramul SFINTII PETRU SI PAVEL reprezinta cel mai mare si mai important lacas de cult ortodox din Dobrogea, fiind cunoscuta si sub numele de Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului. Biserica este amplasata in zona istorica a orasului, aproape de bulevardul Elisabeta si faleza din zona Cazinoului.
Construita intre anii 1883 si 1885, frumoasa biserica a fost primul asezamant ortodox ridicat in Dobrogea dupa eliberarea de sub dominatia Imperiului Otoman. Lacasul de cult a fost construit din caramida si beton dupa planurile celebrului arhitect Ioan Mincu. Mobilierul interior, format din catapeteasma, strane, candelabre, policadre si sfesnice este original si a fost executat la Paris, din lemn de stejar, conform desenelor arhitectului. O parte din acest mobilier, de o eleganta iesita din comun, este acoperit cu foita de aur si incrustat cu pietre semipretioase.
Din punct de vedere al picturii interioare originale, Catedrala Sfintii Petru si Pavel are o poveste interesanta. Demersurile pentru zugravirea bisericii au fost demarate in anul 1888, la trei ani dupa incheierea constructiei. Sarcina i-a fost acordata lui Demetrescu Mirea, un pictor celebru al vremii.
Opera creatoare a artistului avea sa schimbe nu doar infatisarea lacasului, ci si istoria acestuia. In locul picturii traditionale bizantine, Mirea, un pictor cu viziune inovatoare, a preferat stilul realist, atribuindu-le sfintilor chipuri ale unor personalitati din viata de zi cu zi a Constantei. Acest fapt a atras dupa sine un scandal de proportii. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe au fost socati de lucrarea artistului. Acestia au refuzat sa organizeze slujba de sfintire a catedralei si au solicitat schimbarea de urgenta a picturii.
Dupa aproape un deceniu in care biserica nu a functionat, Ministerul Cultelor a aprobat in 1895 sfintirea lacasului cu tot cu pictura existenta. In prezent controversata pictura nu mai exista, deoarece Catedrala Sfintii Petru si Pavel a fost distrusain timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Biserica a fost reconstruita si resfintita in anul 1951. Noua pictura a fost realizata in tehnica fresco de catre Gheorghe Popescu si Niculina Dona Delavrancea.
Pictura, realizata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive romanesti, are o frumusete deosebita si ofera Catedralei statutul de monument de arta, pe langa cel de monument arhitectonic. De remarcat sunt cele doua fresce care "troneaza" la intrarea in Catedrala si care infatiseaza in detaliu Raiul si Iadul. 
Patrimoniul Catedralei Sfintii Petru si Pavel include icoane vechi, printre care si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, evanghelii, epitafuri, obiecte de cult confectionate din materiale pretioase, dar si moastele a trei sfinti.
In decembrie 2001, Catedrala Sfintii Petru si Pavel a fost declarata biserica arhiepiscopala cu caracter manastiresc. De atunci, slujbele sunt oficiate de doua ori pe zi, dimineata si seara, de calugari care locuiesc in Palatul Arhiepiscopal aflat langa catedrala.
 

Obiective turistice

Vezi obiectivele turistice din apropiere

Acvariu Constanta

ACVARIUL este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp...

Biserica Armeneasca Sfanta Maria

Inclusa pe lista Patrimoniului National si Cultural al Academiei Romane, Biserica Armeneasca se intinde pe 1.300 de metri patrati. Lacasul de cult este situat in zona peninsulara a orasului...

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

BISERICA GRECEASCA "METAMORPHOSIS" este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici...
Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777