Muzeul Marinei Mangalia - obiective turistice Mangalia

Hotelurile din Mangalia au o medie de 9.2 puncte din 10

din 318 recenzii

Oferte Mangalia

Vezi toate ofertele

Transport Litoral

Transport, intern si extern, informatii privind traseele de transport de pe litoral...

Vezi detalii

Muzeul Marinei Mangalia

Muzeul Marinei Mangalia

Muzeul Marinei Mangalia

Muzeul Marinei din Mangalia a fost amenajat in anul 2004 intr-una dintre cladirile dezafectate ale cazarmei. Institutia este conceputa ca un muzeu dedicat tehnicii navale si scoate in evidenta activitatea portului din Mangalia intre anii 1952 si 2000. In cele doua sali ale muzeului este dispusa o impresionanta colectie de tehnica militara si obiecte de patrimoniu care redau istoria recenta a Marinei militare. Pe langa cele doua sali, in interiorul muzeului este organizata si o biblioteca ce cuprinde volume de specialitate. O mare parte din exponatele muzeului sunt dispuse in curtea din fata muzeului, acolo unde puteti admira o impresionanta colectie de artilerie navala si antiaeriana, vase si alte obiecte marinaresti.


Experienta din Muzeul Marinei Mangalia

In cadrul expozitiei se gasesc obiecte apartinand colectiilor de arme sub apa si sectiuni ale unor torpile ce au fost in dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia. In curtea din fata cladirii muzeale sunt expuse piese dintr-o impresionanta colectie de artilerie navala si antiaeriana, dintre care se distinge un tun masiv care a apartinut artileriei de coasta.

Expozitia exterioara

In prima parte a expozitiei vei gasi de la barci, antene radio, flotoare pana la armament: un tub lanstorpila plus o torpila de calibrul 533 mm, doua lansatoare RL-1000 de bombe/grenade antisubmarin, doua mine MMMCA-1M, un protector de mine MZ-26 si doua rachete antinava P-15 Termit. Bineinteles, vedeta expozitiei este nava militara. Aceasta facea candva parte din elitele Marinei Romane, deoarece avea o viteza foarte mare de deplasare, aripile portante facand nava practic sa zboare deasupra apei, cu viteze de pana la 50 de noduri (93 km/h). 

A doua parte a expozitiei este dedicata exclusiv artileriei navale si antiaeriene, aproape toate dintre tipurile de arme prezentate fiind inca folosite pe navele noastre militare. Primul exponat care iti sare in ochi este o mitraliera MR-2N de calibrul 14,5 mm, cea mai frecventa arma din dotarea navelor militare romanesti, chiar si in prezent. Piesa de rezistenta a acestei colectii este un tun antiaerian KS-30 de calibrul 130 mm, folosit intre anii 70–90 de catre Artileria de Coasta. 

Expozitia interioara 

In prima sala putem vedea cateva plachete aniversare, doua motoare de ambarcatiuni, un colac de salvare, doua vitrine cu diverse carti de marinarie si o alta ce prezinta cateva medalii. Tot aici este prezentata si o colectie dedicata scafandrilor, reprezentata de un costum de neopren pentru scafandru de lupta, o butelie de scafandru, un scuter subacvatic, o camera foto subacvatica si cateva greutati folosite pentru scufundare. 

Cea de-a doua sala este mult mai mare ca precedenta si implicit cu mai multe exponate. Facand un tur complet al salii, mai intai aruncam o privire catre panoul ce ne prezinta comandantii Marinei Militare Romane, dupa care studiem obiectele expuse in vitrina amplasata langa acest panou, apoi gasim patru machete de nave si alte obiecte specifice marinariei, vitrine dedicate armamentului cu proiectile si tuburi, o colectie de drapele de lupta ce au apartinut unor unitati ale Marinei Militare, si alte instrumente de navigatie.

Dupa acest tur, poti vizita capela ce face parte din muzeu, sfintita odata cu deschiderea “oficiala” a acestuia. Asadar, daca vrei sa inveti despre activitatea portului din Mangalia între anii 1952 și 2000 si sa te scufunzi in taina artileriei grele, nu ezita sa faci o vizita acestui muzeu.

Localizare si acces

Noi spunem ca nu ai cum sa il ratezi in drumul tau pe litoral. Muzeul se afla intr-o zona foarte usor accesibila, la limita sudica a orasului Mangalia, chiar langa drumul european 87. Datorita pozitionarii, este aproape imposibil sa fie trecut cu vederea, deoarece nava militara amplasata in curtea muzeului, chiar langa sosea, iti va atrage cel mai probabil atentia. 

Informatii utile

  • Program de vizita: zilnic intre orele 8:00 - 18.00 

  • Adresa: Strada Portului E87, Mangalia 905500

Obiective turistice

Vezi obiectivele turistice din apropiere

Edificiul Bizantin Mangalia

EDIFICIUL BIZANTIN din Mangalia este un monument istoric care dateaza din perioada secolelor V-VI d. Hr. Vestigiile istorice au fost descoperite intre anii 1993-1995 pe terenul aferent hotelului...

Herghelia Mangalia

Esti in cautarea unor activitati inedite in sejurul tau pe litoral? Iata o propunere de neratat: viziteaza Herghelia de la Mangalia si iti promitem ca nu vei regreta. Infiintata in anul 1926,...

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia

MOSCHEEA ESMAHAN SULTAN din Mangalia este unul dintre cele mai importante monumente istorice si de cult din sudul litoralului romanesc. Lacasul de cult musulman a fost construit in anul 1573 de catre...
Vacante fara griji in 6 rate fara dobanda

Vacante fara griji in

6 rate fara dobanda

hotelurile de pe litoralul romanesc au medie de 8.9 puncte din 10

Hotelurile

de pe
Litoralul Romanesc au o medie

de 8.9 puncte din 10

Rezerva acum vacanta ta

Rezerva acum vacanta ta

0241 999

0241 837 777